Preskoči na glavno vsebino

Mali ljudje

Nekateri ljudje imajo veliko željo, da bi postali nekdo, ki ga bodo drugi spoštovali, cenili, prosili za nasvet ali pomoč. Zelo si želijo imeti moč, vpliv in bogastvo. Ob tem pa jim manjkajo ključni pogoji za dosego tovrstnega cilja. Znanje in sposobnost. Imenujem jih ''mali ljudje'', kar pa nima nič opraviti z njihovo starostjo ali telesno višino.

Tudi osebno poznam kar nekaj ljudi, ki si želijo prestižnega vodilnega položaja in so zanj pripravljeni storiti zelo veliko, morda vse. In četudi je vsem okrog njih jasno, da nalogam ne bodo kos, sami tega ne vidijo. Želja je premočna. Lahko bi jo imenovali celo pohlep (neskončna, nepremagljiva in nenasitna želja po pridobivanju dobrin in/ali statusne moči; vir: Wikipedija).

Seveda, obstajajo posamezniki, ki imajo znanje, sposobnosti, izkušnje, primerne osebnostne lastnosti in hkrati željo po zasedanju vodilnih položajev. Če imamo srečo, nas vodijo veliki ljudje in z njimi radi sodelujemo. Težko pa sodelujemo z malimi ljudmi. Malimi po vseh lastnostih, razen po pohlepu.

Kaj pa žene male ljudi, ki si želijo postati veliki vodje? Vzroki za njihov pohlep verjetno izvirajo iz njihove preteklosti, a vseh razlogov je običajno toliko, kot je različnih ljudi. V ozadju je lahko prisotna duševna motnja, povzročena z zavrnitvijo, zanemarjanjem ali drugačno zlorabo v posameznikovih občutljivem razvojnem obdobju. Morda je šlo za razvajenost ali napačne vzgojne vzorce, kar je morda vodilo v močno izražene narcistične lastnosti ali celo v narcistično osebnostno motnjo v odraslosti. Lahko pa gre za kompenzacijske strategije posameznikov, ki sebi in drugim želijo prikriti svoje pomanjkljivosti. Razločimo lahko nekaj vrst malih ljudi, moči željnih posameznikov, ki običajno močno precenjujejo svoje zmožnosti.

Nekateri mali ljudje si želijo moči, da bi drugim pokazali, da so dovolj sposobni, da bi obstali na vodilnem položaju. To so posamezniki, ki jim je bilo v življenju večkrat dano vedeti, da niso dovolj pametni ali sposobni ali kako drugače primerni za tovrstne položaje. Verjetno upravičeno. Zato si želijo tistim, ki so dvomili vanje dokazati, da zmorejo. Tudi, če v resnici ne zmorejo.

Nekateri mali ljudje menijo, da so boljši od drugih, npr. pametnejši, sposobnejši, lepši, zgovornejši, in da so zato povsem naravna izbira za vodenje ostalih. Sami odločajo o tem, kaj je prav in kaj ne, kdo dela prav in kdo ne, in pri tem ne uporabljajo nujno objektivnih meril za ocenjevanje. Njihova merila se lahko tudi spreminjajo in kar je do danes veljalo za sprejemljivo, jutri več ne bo.

Nekateri imajo sadistična nagnjenja in želijo pridobljeno moč uporabiti za kaznovanje, ponižanje ostalih. Želijo dokazati svojo premoč, a se hkrati tudi maščevati tistim, s katerimi so v konfliktu. Kadar so v situaciji, kjer se lahko izrazi njihova nesposobnost, postanejo skrajno neprijetni, žaljivi ali kaznovalni.

Mnogim malim ljudem je všeč, kako se počutijo na položaju moči, četudi vedo, da so naloge za njih prezahtevne. Morda jim je všeč, da se jih ljudje bojijo ali pa jim je všeč spoštovanje, ki ga uživajo pri drugih. Velikokrat si takšni ljudje le domišljajo, da uživajo spoštovanje podrejenih, v resnici pa so tarča posmeha, saj je nesposobnost težko prikriti.

Mali ljudje si želijo biti obravnavani kot veliki vodje, niso pa sposobni biti veliki ljudje. Veliki ljudje so iskreni do sebe in do okolice. Delajo na sebi, se učijo, spreminjajo in se trudijo biti vsak dan boljša verzija sebe. Med drugim se zavedajo, da si je spoštovanje treba prislužiti, da se nikoli ne prenehamo učiti in da z uničevanjem drugih sebe ne moremo povzdigniti. Svojo moč velik človek uporablja za dvig drugih in za skupno dobrobit podjetja ali celo človeštva.

 


 

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Na pragu nečesa velikega

NA PRAGU NEČESA VELIKEGA Govorili so ji, da je drugačna, da je posebna, pametna in na pragu nečesa velikega. Ona je mislila, da je napačna, da je navadna in da iz nje ne bo nič posebnega.   Elektrika je od nekdaj prasketala v njej, v konicah njenih prstov se je kopičila energija. Vesolje ji je ponujalo možnosti brez mej, ljudje so ji sledili kot da je mesija.   Lahko bi postala uspešna, pa ni vztrajala, lahko bi spremenila svet, pa si ni upala. Morda je bila skriti genij, morda zdravilka, pa ni verjela, da je česa takega zmožna.   V njej so posebne moči, iskra vseh njenih prednikov v njej tli. In čeprav tega sama ne vidi, čuti, da takšne kot je ona na svetu ni.   Ljudje ji govorijo, da prihaja njen čas, da jo čaka preboj, ker je nekaj posebnega. Napetost se kopiči v njenem telesu, ko še naprej živi na pragu nečesa velikega.  

Neubogljiva medicinska sestra

  Če nimaš znanja, ne dvomiš in ne opozarjaš na napake. Delaš po navodilih. Si ubogljiva. Si pridna. Ponoči mirno spiš. Ne grizeš nohtov. Ne pišeš kolumn. Tudi če pustimo ob strani dejstvo, da so bile prve negovalke bolnih nune, t.im. sestre in da zato še iz teh časov ohranjamo naziv 'sestra' tudi v obdobju profesionalne zdravstvene nege, je medicinska sestra že v samem bistvu poklic pomoči sočloveku. Negovalke, skrbnice, vzgojiteljice in naši moški sodelavci, smo na svetu, da skrbimo za dobrobit soljudi. V današnjem času smo za svoje delo tudi izobražene, usposobljene in plačane. Namenoma sem izpustila besedo ustrezno, ker že vsa leta opravljanja svojega poklica opažam, da se od slovenske medicinske sestre pričakuje zgolj dobro poznavanje lastne stroke, širše poznavanje področja, kjer smo zaposlene in širše poznavanje družbenih in državnih silnic, ki vplivajo na naše delo, pa ne. Prvo od takšnih področij je medicina, drugo pa zakonodaja. Glede znanja iz področja medicine

Voda

Voda očiščuje. Star pregovor pravi, da so po deževju vse svinje čiste in vsi ljudje umazani. Tudi stoletne vode priderejo na površje, zamašijo odtoke, prestopijo bregove in zalijejo, kar je ustvarila človeška roka. Ne glede na to, s kakšnim namenom je človek nekaj ustvaril. Ali si je zgradil hišo in jo napolnim s stvarmi, ki mu olajšajo življenje, ali je odslužene reči naložil v garažo. Morda je klet napolnil s pridelki, ki jih je shranil za zimo. Lahko pa je svoje neuporabne smeti odpeljal v bližnji gozd ali jih nemarno odvrgel v potok. Narasla voda bo iz globin naplavila naše sranje na površje. Iz gozdov, polj in cest bo dvignila naše smeti in jih odložila na naša dvorišča. Odprla bo okna in vrata naših skrivnih kotičkov in iz njih izplavila naše skrbno varovane skrivnosti, da bodo vsem na očeh. Uničila bo vse, kar ji bo stalo na poti, ostalo pa premazala z lepljivim in smrdečim blatom. Ko bo voda odtekla, bo sonce obsijalo vse uničene sanje, upe in želje. Ostali bodo le kupi s